Beslag als bewarende maatregel; Interventie van de beslagrechter en omzetting van bewarend naar uitvoerend beslag
Beslag kan worden gelegd als bewarende maatregel wanneer er gevaar bestaat dat een schuldenaar zijn vermogen onttrekt of verbergt. Dit voorkomt dat een schuldeiser zijn recht niet meer kan of in de toekomst niet meer zal kunnen uitoefenen. Wanneer het bewarend beslag eenmaal gelegd is, kan het omgezet worden in uitvoerend beslag om de vordering effectief te innen.
Bij beslagprocedures zal u zich dienen te wenden tot de beslagrechter en dienen er strikte procedures te worden gevolgd. Ons kantoor staat u bij in het volgen van de juiste procedures om uw vorderingen veilig te stellen. Wij begeleiden u bij elke stap in dit proces en zorgen ervoor dat de nodige juridische procedures correct worden nageleefd.
Dwangsommen, executie en loonbeslag
De rechter kan dwangsommen opleggen wanneer een partij een gerechtelijke beslissing niet naleeft.
Indien nodig kan er loonbeslag worden gelegd, zodat er maandelijks een deel van het loon van de schuldenaar wordt ingehouden om de schuld af te lossen.
Wij helpen u bij het aanvragen van deze maatregelen en zorgen voor de juiste uitvoering via de gerechtsdeurwaarder.
Opheffing van beslag en revindicatieprocedures
Indien beslag onterecht is gelegd, kan de schuldenaar verzoeken om opheffing van het beslag. Ook derden die eigendom claimen op de in beslag genomen goederen, kunnen een revindicatieprocedure starten om het beslag op te heffen. Als u zich in een dergelijke situatie bevindt, adviseren wij u over de juiste juridische stappen en vertegenwoordigen wij u bij de rechtbank.
Minnelijke invordering via de gerechtsdeurwaarder
Volgens de geldende wetgeving is het mogelijk om schuldvorderingen minnelijk te innen via een gerechtsdeurwaarder. Dit kan zowel in het kader van een buitengerechtelijke invordering als een gerechtelijke procedure. Een gerechtsdeurwaarder heeft een belangrijke rol bij het verkrijgen van betaling zonder dat een volledige rechtsprocedure noodzakelijk is. Wij ondersteunen u bij het inschakelen van een gerechtsdeurwaarder en zorgen voor een efficiënte invordering van uw vordering.
Pandrechten
Er kan gebruik worden gemaakt van zowel burgerlijke als commerciële pandrechten om zekerheid te verkrijgen voor een vordering. Het burgerlijk pandrecht wordt meestal toegepast bij roerende zaken, terwijl het commercieel pandrecht meer gebruikelijk is in het bedrijfsleven voor vorderingen en inventaris. Wij adviseren u over het vestigen van pandrechten en zorgen ervoor dat uw rechten juridisch goed verankerd zijn.
Juridisch advies op maat nodig?
Wij luisteren, denken met u mee en bieden doordachte oplossingen, zowel preventief als bij geschillen. Samen werken we aan de beste juridische aanpak. Neem contact met ons op en ontdek hoe wij u kunnen helpen.